ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ- Τα Οφέλη και η Χρήση στο Σπίτι

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Από τη γέννηση μέχρι και την πρώιμη παιδική ηλικία, τα παιδιά χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους.

Η μάθηση των παιδιών βελτιώνεται όταν αλληλοεπιδρούν με το περιβάλλον τους κι έτσι το αισθητηριακό παιχνίδι χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και την επεξεργασία των αισθήσεων μέσω της εξερεύνησης.

Το αισθητηριακό παιχνίδι περιλαμβάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα που διεγείρει τις αισθήσεις των παιδιών: αφής, οσμή, γεύση, κίνηση, ισορροπία, όραση και ακοή.

 

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

  • Αυξάνει την Ανάπτυξη του Εγκεφάλου

Όταν παρέχουμε ευκαιρίες όπου τα παιδιά χρησιμοποιούν ενεργά τις αισθήσεις τους, αυτό οδηγεί: στην ανάπτυξη του εγκεφάλου καθώς συμβάλλει στη δημιουργία νέων νευρικών συνδέσεων και οδών, συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την ολοκλήρωση πιο πολύπλοκων δραστηριοτήτων και οδηγεί στη βέλτιστη μάθηση και συγκράτηση πληροφοριών.

  • Ενθαρρύνει την Επίλυση Προβλημάτων

Καθώς τα παιδιά χειρίζονται αντικείμενα και διερευνούν μέσα από αυτά  τις αισθήσεις τους, αναπτύσσουν βασικές στρατηγικές για την επίλυση προβλημάτων.

Εικασίες, πειραματισμοί, υποθέσεις δοκιμών και συμπεράσματα αποτελούν όλα τα θεμέλια για την επιστημονική μέθοδο.

  • Παρέχει Αισθητηριακή Εισροή

Η λήψη επαρκής αισθητηριακής εισροής καθημερινά είναι σημαντική για όλα τα παιδιά. Είναι ακόμα πιο κρίσιμο για τα παιδιά που έχουν Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας.

  • Βελτιώνει τις Δεξιότητες Λεπτής Κίνησης

Το αισθητηριακό παιχνίδι περιλαμβάνει δράσεις όπου τα παιδιά αγγίζουν, ρίχνουν, τσιμπάνε, ταξινομούν και κινούνται. Αυτές οι δράσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της λεπτής κίνησης και του συντονισμού.

Με αυτόν τον τρόπο, αυτές οι δεξιότητες χρησιμοποιούνται αργότερα για την εκτέλεση αυτοεξυπηρέτησης (π.χ. κουμπιά, φερμουάρ, κορδόνια) και για την γραφή.

  • Βελτιώνει τις Δεξιότητες Λόγου

Μέσα από την εξερεύνηση νέων αισθημάτων, τα παιδιά ανακαλύπτουν νέους τρόπους για να περιγράψουν αντικείμενα που βρίσκουν στον κόσμο γύρω τους.

Επίσης, κάνοντας τους ερωτήσεις όπως "πώς αισθάνεται;" ή "πώς φαίνεται;" ή "τι ήχο κάνει;" ενθαρρύνει τα παιδιά να χρησιμοποιούν περιγραφικές λέξεις.

  • Ρυθμίζει Συναισθήματα και τη Συμπεριφορά

Ορισμένοι τύποι αισθητηριακών παιχνιδιών μπορούν να ηρεμήσουν η και να βοηθήσουν τα παιδιά με την αυτορρύθμιση.

  • Βελτιώνει τις Κοινωνικές Δεξιότητες

Όταν το αισθητηριακό παιχνίδι μοιράζεται με έναν γονέα αυτό δημιουργεί την ευκαιρία για περαιτέρω συναισθηματικό δεσμό.

Το ίδιο ισχύει όταν τα παιδιά μοιράζονται το αισθητηριακό παιχνίδι με άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Η διαδικασία ανταλλαγής εμπειριών προάγει την κοινωνική-συναισθηματική ανάπτυξη και ευαισθητοποίηση.

  • Δημιουργεί Ενδιαφέρον για Μάθηση

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού, απολαμβάνουν την εμπειρία περισσότερο και έτσι επιθυμούν να εμπλακούν περισσότερο.

  • Πάνω από όλα είναι Διασκεδαστικό!

 

ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΟΙ ΚΑΔΟΙ

 

Οι αισθητηριακοί κάδοι επιτρέπουν στα παιδιά να εξερευνούν, να ανακαλύπτουν, να φαντάζονται, να δημιουργούν και να μαθαίνουν ενώ ασκούν τις αισθήσεις τους. Το αισθητηριακό παιχνίδι δεν περιορίζεται στους αισθητηριακούς κάδους, ωστόσο, είναι εύκολοι στην δημιουργία, οικονομικοί, ευέλικτοι και ένας απλός τρόπος ώστε να ενσωματωθεί το αισθητηριακό παιχνίδι στο σπίτι σας.

O αισθητηριακός κάδος είναι συνήθως ένας πλαστικός κάδος με υλικά και αντικείμενα που επιλέγονται για να διεγείρουν τις αισθήσεις.

 

Παραδείγματα Κάδων

Κάδος αποθήκευσης μεσαίου μεγέθους

Μεγάλα πλαστικά τάπερ τροφίμων

Μεγάλα ταψιά ψησίματος

Κούπες πλυσίματος μικρού η μεσαίου μεγέθους

 

 

Παραδείγματα Υλικών

 

Ρύζι

Ζυμαρικά

Φασόλια

Φακές

Ρεβίθια

Καλαμπόκι

Βρόμη

Ξηρά δημητριακά

Αλεύρι

Χώμα

Πέτρες

Γρασίδι

Άμμος

Φύλλα

Τροφή πουλιών

Κοχύλια

Κουκουνάρια

Καπάκια μπουκαλιών

Συνδετήρες

Νερό

Νερό και σαπούνι

Νερό και παγάκια

Κρέμα ξυρίσματος

Λοσιόν ή Ζελέ

 

Πομ-πομ

Μπάλες βαμβακιού

Τριμμένο χαρτί

Γιρλάντες

Χάντρες

Φτερά

Σφουγγάρια

Κουμπιά

Καλαμάκια (ολόκληρα ή τεμαχισμένα σε κομμάτια)

Τουβλάκια

Πλαστελίνη

Μπίλιες

Μαγνήτες

Σχήματα Αριθμών

Σχήματα Γραμμάτων

Κομμάτια παζλ

Παιχνίδια (π.χ. μικρά ζωάκια και οχήματα)

 

 

 

* Επιλέξτε αντικείμενο που θα είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού σας και για το επίπεδο εποπτείας που θα λάβει όταν παίζει με τον αισθητηριακό κάδο.

 

Παραδείγματα Εργαλείων

Σέσουλα

Μικρά δοχεία ή βαζάκια

Κύπελλα

Μπολ

Κύπελλα μέτρησης

Κουτάλια μέτρησης

Σουρωτήρι

Κόσκινο

Χωνί

 

Κουτάλια και πιρούνια

Τσιμπίδα

Σπάτουλα

Σύρμα

Κουτάλα

Φόρμες μπισκότων

Δίσκοι παγοκύβων

Τσιμπιδάκια

 

Το κίνητρο για την εμπλοκή στο αισθητηριακό παιχνίδι είναι στην φύση των παιδιών και πρέπει να ενθαρρυνθεί καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τη μακρόχρονη μάθηση και την υγεία!