ΗΧΟΛΑΛΙΑ

 

 

Η ηχολαλία είναι η αυθόρμητη επανάληψη της ομιλίας των άλλων, δηλαδή η επανάληψη λέξεων, φράσεων και προτάσεων, χωρίς να καταλαβαίνει το άτομο απόλυτα τι λέει. Μπορεί να ηχολαλούν τα λόγια κάποιου συνομιλητή ή και λόγια από σειρές ή ταινίες την ίδια στιγμή που τα ακούνε ή ετεροχρονισμένα. Συνήθως, παρατηρείται σε παιδιά που είναι στο φάσμα του Αυτισμού και γίνεται πιο έντονη σε καταστάσεις, όπου υπάρχει συναισθηματική φόρτιση και υπερδιέγερση, όπως πίεση, θυμός ή χαρά.

Οι λόγοι που ένα παιδί μπορεί α ηχολαλεί είναι:

  1. Χωρίς λόγο, όταν δεν απασχολείται με κάτι για να γεμίσει τον χρόνο του
  2. Για να ρωτήσει, π.χ. όταν θέλει να ζητήσει ένα αντικείμενο λέει «Πάρεις τρομπέτα;», εννοώντας «Να πάρω την τρομπέτα;»
  3. Για να αφηγηθεί, π.χ. μπορεί να αφηγηθεί ηχολαλικά μία ιστορία που άκουσε.
  4. Να απαντήσει σε ερωτήσεις, π.χ. στην απλή ερώτηση «Γιάννη, είσαι καλά;», το παιδί απαντάει ηχολαλικά «είσαι καλά.»
  5. Να σχολιάσει, μπορεί να χρησιμοποιήσει ηχολαλικά κάποιο σχόλιο που είχε ακούσει παλαιότερα π.χ. βάζει ο δάσκαλος τις φούσκες στο τραπέζι και το παιδί λέει «έβαλες τις φούσκες στο τραπέζι»
  6. Να αυτορυθμιστεί σε σχέση με τον εαυτό του, «ευχαριστιέμαι αυτό που κάνω και το κάνω ξανά και ξανά»
  7. Να αυτορυθμίσει τη συμεριφορά του, για παράδειγμα, όταν διαβάζει λέει «μη σηκωθείς» και δεν σηκώνεται
  8. Για να δηλώσει μία ανάγκη του, π.χ. λέει «Θέλεις τουαλέτα.», όταν θέλει να πάει στην τουαλέτα

Τα παιδιά που ηχολαλούν αντιλαμβάνονται τα γλωσσικά ερεθίσματα, αλλά τα επεξεργάζονται με διαφορετικό τρόπο. Η ηχολαλία αποτελεί ένα μέσο εκμάθησης και με την κατάλληλη παρέμβαση συμβάλει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων ομιλίας του παιδιού, όμως δεν μπορεί να σταματήσει πλήρως.

Παρακάτω δίνονται κάποιες απλές και χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητα σας:

Αρχικά, το πιο σημαντικό είναι η υπομονή, η επιμονή και η ηρεμία ενώ οι απαντήσεις πρέπει να είναι άμεσες και συγκεκριμένες.

Πιο συγκεκριμένα, βοηθητικά είναι τα εξής βήματα:

Βήμα 1: Εξάσκηση σε ερωτήσεις κλειστού τύπου (ναι/όχι).

Δώστε αμέσως εσείς την απάντηση και το παιδί θα ηχολαλήσει την απάντηση. Σιγά σιγά θα κατακτήσει αυτό το επίπεδο και θα μειωθούν ηχολαλίες σε ερωτήσεις κλειστου τύπου.

Βήμα 2: Εξάσκηση σε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου που απαιτούν απλές απαντήσεις.

Όταν κάνετε μία ανοιχτού τύπου ερώτηση, πείτε αμέσως την πρώτη λέξη της απάντησης και αφήστε το παιδί να την συνεχίσει (ίσως στην αρχή χρειαστεί να δώσετε και άλλα στοιχεία από την απάντηση. Σταδιακά μειώστε τις βοήθειες, ώσπου να χρειάζεται να λέτε μόνο το πρώτο γράμμα της απάντησης.