Πιπίλα: Εχθρός ή φίλος του παιδιού;

Τα παιδιά, κατά τα τη διάρκεια της βρεφικής τους ηλικίας , έχουν την τάση να πιπιλίζουν. Αυτή η νευρομυϊκή ικανότητα σχετίζεται άμεσα με τη ανάπτυξη κάποιων βασικών λειτουργιών του παιδιού όπως είναι η μάσηση, η κατάποση, η παραγωγή ήχων και η διαμόρφωση της ομιλίας. 

Συνήθως ένα από τα πράγματα που αρέσει να πιπιλάνε τα παιδιά, πέρα από το δάχτυλό τους ή άλλα παιχνίδια, είναι και η τεχνητή θηλή ή αλλιώς η πιπίλα. Οι τύποι της πιπίλας ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεται το παιδί, καθ’ ότι αναπτύσσεται σε διαφορετικό βαθμό  η στοματική του κοιλότητα . Η χρήση της συνίσταται μέχρι την ηλικία των 24 μηνών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τη σταματήσετε και νωρίτερα.

Η ορθή χρήση της πιπίλας προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Οργανώνει το παιδί όταν αναστατώνεται: είναι κάτι το οποίο παρατηρείται συχνά από τους γονείς. Αυτό συμβαίνει επειδή η πίεση που ασκεί το παιδί στη θηλή της πιπίλας οργανώνει αισθητηριακά το παιδί.
  • Βοηθάει στην ομαλή ανάπτυξη της στοματικής κοιλότητας: Μέχρι την ηλικία των 24 μηνών η πιπίλα δρα ευεργετικά, λόγω του μεγέθους και τους σχήματός της, στην ανάπτυξη της στοματικής κοιλότητας. Παράλληλα μειώνει την πίεση που θα ασκούσε το πιπίλισμα του αντίχειρα στον ουρανίσκο.
  • Μειώνει την πιθανότητα για Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου: Βάση ερευνών, το συνεχές πιπίλισμα τη νύχτα μειώνει κατά 60%  την πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου σε βρέφη εξαιτίας της μη σωστής ανταλλαγής των αερίων (οξυγόνου – διοξειδίου του άνθρακα).

Όμως, η αλόγιστη χρήση  της πιπίλας πέραν της ηλικίας των 2 ετών μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. Συγκεκριμένα:

  • Υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε ωτίτιδες: Μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν την πιπίλα έχουν 30 % περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ωτίτιδες εξαιτίας των μικροβίων που εισέρχονται στο αυτί δια μέσου του στόματος.
  • Επηρεάζει την ανάπτυξη του λόγου: Η παρατεταμένη χρήση της πιπίλας μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση περιοχών του στόματος (π.χ. χείλη, γλώσσα) καθώς και σε μη φυσιολογική σύγκλειση. Συχνά η γλώσσα μετατίθεται προς τα εμπρός και ανάμεσα στα δόντια με αποτέλεσμα την αλλοίωση των συριστικών ήχων.
  • Αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη και έκφραση των συναισθημάτων: Η βρεφική ηλικία αποτελεί τη θεμελιώδη ηλικία για την ανάπτυξη των συναισθημάτων μέσω της μίμησης μη γλωσσικών μοντέλων επικοινωνίας (εκφράσεις  του προσώπου, γλώσσα σώματος). Διαταράσσεται με λίγα λόγια η ομαλή ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Τέλος, για να αλλάξετε μια αγαπημένη συνήθεια του παιδιού όπως η χρήση της πιπίλας απαιτείται υπομονή και επιμονή. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποια δυσκολία μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.