Αδρή κινητικότητα

Οι αδρές Κινητικές Δεξιότητες είναι αυτές που μας επιτρέπουν να κινήσουμε ολόκληρο το σώμα σε στόχο-κατευθυνόμενες κινήσεις, με αποτέλεσμα να εμπλεκόμαστε ενεργά και λειτουργικά με το περιβάλλον μας. Για να εκτελέσουμε αδρές κινήσεις επιστρατεύονται μεγάλες μυϊκές μάζες και συνήθως κεντρικές αρθρώσεις του σώματος μας. Επίσης περιλαμβάνει τον αμφίπλευρο συντονισμό (συμμετρικός και ασσύμετρος) και  οπτικοκινητικό συντονισμό που αφορούν κυρίως την ομαλή και με ακρίβεια εκτέλεση κινήσεων συνδυαζόμενων μυοσκελετικών ομάδων. Παραδείγματα αυτών των απαραίτητων αδρών κινήσεων είναι η διατήρηση της όρθιας στάσης, το περπάτημα, το τρέξιμο, το χοροπηδητό, το κάθισμα και επαναφορά μας από αυτό,  όπως να πιάσουμε, ρίξουμε ή κλωτσήσουμε μία μπάλα, όπως να οδηγήσουμε ένα ποδήλατο και να κολυμπήσουμε.

Όπως αντιλαμβανόμαστε η αδρή κίνηση είναι πολύ σημαντική φυσική ιδιότητα του ανθρώπου. Η ανάπτυξη της ξεκινάει στα βρέφη σε ηλικία 2 μηνών με το αυτόνομο ρολάρισμα και στήριξη της κεφαλής  και ολοκληρώνεται περίπου σε ηλικία 6 ετών με πλέον τα παιδιά να μπορούν να εκτελούν σύνθετες και πολύπλοκες κινήσεις. Η ανάπτυξη της αδρής κινητικότητας θα επιτρέψει στα παιδιά να συμμετέχουν σε καθημερινές δράσεις αυτοεξυπηρέτησης (πχ ντύσιμο), μετακίνησης όπως το περπάτημα και το τρέξιμο, παιχνίδια στην παιδική χαρά (πχ σκαρφάλωμα), αθλητικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να προωθήσουν την αυτονομία τους, την γενική γνωστικοαντιληπτική τους ανάπτυξη αλλά και την  ενίσχυση της κοινωνικής συνδιαλλαγής.

Παιδιά με δυσκολίες στην αδρή κινητικότητα συνήθως:

  • Αποφεύγουν ή δείχνουν μικρό ενδιαφέρον για αθλητικές δραστηριότητες ή παιχνίδια που απαιτούν σωματική δράση.
  • Εκτελούν βιαστικά δραστηριότητες για να κρύψει την δυσκολία του ή την κούραση.
  • Εύκολες δράσεις με σωματική κίνηση αντιμετωπίζονται ως πρόκληση.
  • Έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση.
  • Δείχνουν εικόνα παιδιού «τεμπέλικου».
  • Επιδεικνύουν αυταρχικότητα λέγοντας στους άλλους πώς να εκτελέσουν μια σωματική δράση ή ένα παιχνίδι χωρίς να εμπλέκονται ενεργά σε αυτό.