Φιρίγγου Ρίτα

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Εξωτερική συνεργάτης

Η Ρίτα Φιρίγγου είναι ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας. Αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και στη συνέχεια των σπουδών της, ολοκλήρωσε 4ετή μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Κλινική Διαγνωστική Ψυχολογία στο Ινστιτούτο Διαγνωστικής Ψυχολογίας του Ανοικτού Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου Αθηνών, ενώ άμεσα πρόκειται να ολοκληρώσει και την δεύτερη, 5ετούς φοίτησης, μεταπτυχιακή της εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία ως Ψυχαναλύτρια Ομάδας στο Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης Αθηνών.

Έχει εργαστεί και συμμετάσχει σε ποικίλα εθελοντικά προγράμματα προστασίας ευπαθών κοινωνικών ομάδων, Ψυχιατρικά και Ψυχοθεραπευτικά πλαίσια, Κέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων, καθώς και στο Συμβουλευτικό Σταθμό Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εξακολουθεί δε, να παρακολουθεί και να συμμετέχει ως ομιλήτρια και συντονίστρια σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, ημερίδες, ενημερώσεις και επιμορφώσεις σε σχολεία και συλλόγους γονέων.

Από τον Ιούνιο του 2010 έως το Δεκέμβριο του 2017 εργάστηκε ως ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια στο Ιδιωτικό Κέντρο Ψυχολογικής Θεραπείας Λέσβου, ενώ πρόσφατα μετακόμισε στο νέο της ιδιωτικό γραφείο. Στο ψυχοθεραπευτικό αυτό πλαίσιο, ασχολείται με την ψυχολογική αξιολόγηση (νοητική και συναισθηματική αξιολόγηση, επαγγελματικό προσανατολισμό και αξιολόγηση μαθησιακών διαταραχών μέσω έγκυρων και αξιόπιστων διαγνωστικών δοκιμασιών) και την ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία παιδιών-εφήβων και ενηλίκων.

Παράλληλα, από το Φεβρουάριο του 2014 έως και σήμερα, εργάζεται ως ψυχολόγος στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Λέσβου, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες και τα παιδιά τους που έχουν υποστεί κάθε μορφής κακοποίηση (σωματική και ψυχολογική). 

Τέλος, από το Νοέμβριο του 2017 αποτελεί εξωτερική συνεργάτης του Κέντρου ειδικών θεραπειών «Λόγου Μάθηση», αναλαμβάνοντας την αξιολόγηση νοητικών και συναισθηματικών δυσκολιών, την ψυχολογική υποστήριξη και θεραπεία παιδιών και εφήβων και τη συμβουλευτική γονέων.